Over asbest

Vanaf 2025 is asbest verboden
In het verleden is er veel asbest verwerkt in bouwmaterialen. Asbest isoleert goed en is brandwerend. Helaas bleek later dat asbest een risico vormt voor gezondheid en milieu. Vooral de asbestvezels die los kunnen komen en die je kunt inademen, zijn kankerverwekkend en vormen daarmee een bedreiging. Door weer, wind en mos kunnen asbestdaken beschadigd raken, waardoor vezels losraken. Vanaf 2025 zijn asbestdaken daarom verboden. Het verbod geldt niet voor andere asbestplaten die aan de buitenkant van je huis zitten en ook niet voor asbestdelen die aan de binnenkant van je dak bevestigd zijn.

Heb jij asbest?
Je kunt er op meerdere manieren achter komen of er in jouw dak asbest is verwerkt.

Geen asbest in je dak

  • Je huis of schuur is na 1994 gebouwd
  • Je dak bestaat uit dakpannen of is van riet
  • Op de een-na-laatste golf van de golfplaten staan de letters: NT, AF, AFM, NA, AP of AV
  • De leien van je dak zijn van echt (lei) steen

Wel asbest in je dak

  • Je huis of schuur is voor 1994 gebouwd
  • Je dak bestaat uit golfplaten, platte dakleien of bitumen
  • Op de een-na-laatste golf van de golfplaten staan de letters: AT, NF of CAF
  • Dakleien die voor 1994 zijn gelegd of vernieuwd en niet van echt (lei)steen zijn
  • Als het bitumen is vastgelijmd op een oude asbesthoudende laag

Let op bij asbest in je pand
Ga je klussen of verbouwen in een woning, loods of schuur die voor 1994 is gebouwd, dan is er kans op asbest, bijvoorbeeld in plafondplaten, vloerzeil, vensterbanken, afvoerbuizen en zelfs kit. Zolang het asbest in deze materialen vastzit, is er geen gevaar. Ga je zagen, breken of boren, dan is de kans groot dat er asbestvezels vrijkomen en is het belangrijk om maatregelen voor je gezondheid te nemen.

 

VAN JE ASBEST AF?
Soms is het beter om een asbest-saneringsbedrijf in te huren. Om te ontdekken of jouw pand asbest bevat, kun je een asbestinventarisatie laten uitvoeren. Je kunt dit zelf regelen of schakel VAN JE ASBEST AF in en laat je ontzorgen.

 

 

Over asbest

Bron: www.milieucentraal.nl

Top <h4>vanjeasbestaf.nl sitemap:</h4> <ul> <li><a href="https://www.vanjeasbestaf.nl/wetgeving/">Wetgeving</a></li> <li><a href="https://www.vanjeasbestaf.nl/over-asbest/">Over asbest</a></li> <li><a href="https://www.vanjeasbestaf.nl/subsidie/">Subsidie</a></li> <li><a href="https://www.vanjeasbestaf.nl/contact/">Contact</a></li> <li><a href="https://www.vanjeasbestaf.nl/bel-me-terug/">Bel-me-terug</a></li> <li><a href="https://www.vanjeasbestaf.nl/contactformulier/">Contactformulier</a></li> <li><a href="https://www.vanjeasbestaf.nl/privacy_1002/">Privacy</a></li> <li><a href="https://www.vanjeasbestaf.nl/doe-de-check/">Doe de check</a></li> <li><a href="https://www.vanjeasbestaf.nl/privacy/">Privacy statement</a></li> </ul>