Mijn dak is groter dan 35 m2
Wanneer je dak groter is dan 35 m2 moet je een gecertificeerd bedrijf inschakelen om je asbestdak te verwijderen. Het maakt daarbij niet uit of het materiaal van je dak bestaat uit golfplaten, dakleien of bitumen. Allereerst moet je laten onderzoeken of je dak inderdaad asbest bevat. Deze asbestinventarisatie kost ongeveer € 350,- excl. BTW. Wanneer blijkt dat er asbest in je dak zit, mag alleen een daarvoor gecertificeerd asbest-saneringsbedrijf het asbest verwijderen.
Besteed al het regelwerk uit
VAN JE ASBEST AF kan voor jou alle rompslomp rond het aanvragen van een asbestinventarisatie, het zoeken naar gecertificeerde asbest-saneringsbedrijven en het opvragen van offertes regelen. Ook het aanvragen van een sloopvergunning en het begeleiden van het totale project tot en met de oplevering kan VAN JE ASBEST AF voor jou verzorgen. Wij ontzorgen je met plezier én met kennis van zaken.
Mijn dak is kleiner dan 35 m2
Jouw dak is hoogstwaarschijnlijk van een woning of schuurtje. Golfplaten daken van minder dan 35 m2 op woningen en particuliere schuurtjes mag je zelf verwijderen, mits de platen niet kapot of verweerd zijn. Bovendien moeten de golfplaten zijn geschroefd, zodat je ze zonder te beschadigen kunt verwijderen. Bij beschadigde golfplaten kunnen gemakkelijk asbestvezels vrijkomen en die kunnen bij inademing gevaar voor de gezondheid opleveren. Wanneer er mos op je dak zit, kan dit betekenen dat je dak verweerd is. Laat dan eerst een asbestinventarisatie doen. Dit onderzoek kost ongeveer € 420,- incl. BTW. Voordat je de golfplaten gaat verwijderen, moet je het melden bij het Omgevingsloket van je gemeente. Na toestemming kun je beginnen.
Je mag het asbestdak zelf verwijderen
Kortom, golfplaten die nog in goede staat zijn, op particuliere panden liggen, geschroefd zijn bevestigd en een dak vormen dat niet groter is dan 35 m2 mag je zelf verwijderen. Wanneer je buren, vrienden of familie als hulp inschakelt, mag je die niet betalen. Betaalde bedrijven moeten namelijk gecertificeerd zijn om jouw asbest te verwijderen. Voordat je de golfplaten gaat verwijderen, moet je het melden bij het Omgevingsloket van je gemeente. Na akkoord kun je aan de slag. Blijkt uit de asbestinventarisatie dat de golfplaten beschadigd of verweerd zijn en/of gelijmd of gespijkerd zijn bevestigd, dan moet je een gecertificeerd saneringsbedrijf inhuren.
Heb je geen zin of tijd om alles zelf uit te zoeken en te regelen? VAN JE ASBEST AF regelt het graag en goed voor je!